Organische chemie
Koolstofchemie, ook wel organische chemie genoemd, is een tak binnen de scheikunde die zich bezighoudt met organische chemische verbindingen. Dit zijn verbindingen waar koolstofatomen in voorkomen.
Koolstofatomen
Binnen de koolstofchemie staat één element centraal: koolstof. Een koolstofatoom heeft de potentie om vier bindingen aan te gaan, met de mogelijkheid tot dubbele en driedubbele bindingen. Dit maakt dat er een enorme variëteit is in moleculen waar koolstofatomen in voorkomen.
Levende wezens
Koolstofchemie wordt ook wel aangeduid met de term organische chemie, omdat moleculen met koolstofatomen ook veel voorkomen in levende wezens. Aanvankelijk dacht men zelfs dat de organische chemie fundamenteel verschilde van de anorganische chemie: pas in de negentiende eeuw werd ontdekt dat dit niet zo is. Toch wordt de koolstofchemie, vanwege zijn veelomvattendheid en complexiteit alsnog beschouwd als aparte tak binnen de scheikunde. De wetenschap die zich bezighoudt met organische verbindingen in levende wezens wordt tegenwoordig aangeduid als biochemie.
Toepassingen van koolstofchemie
Organische verbindingen zijn overal terug te vinden. Niet alleen zijn ze terug te vinden in ons lichaam, en in de levende wezens om ons heen: we kennen ze ook als brandstoffen en als plastics. Ook binnen de medische industrie speelt de koolstofchemie een belangrijke rol.