Myrsky » Specials » Zelfmoord
Myrsky: Informatie van A tot Z

Omgaan met zelfmoord

Omgaan met zelfmoord Zelfmoord is een veelvoorkomend fenomeen: alleen al in Nederland overwegen jaarlijks 400.000 mensen om zichzelf van het leven te beroven. De kans is dus groot dat je ergens in je leven op directe of indirecte wijze te maken krijgt met suïcide.

De cijfers

Zelfmoord is een van de belangrijkste doodsoorzaken in Nederland en België; bij adolescente vrouwen is het zelfs de meest voorkomende doodsoorzaak. Echter, niet iedereen die een doodswens heeft, onderneemt daadwerkelijk een poging tot zelfdoding: er is een ontzettend grote groep mensen die slechts denkt aan zelfmoord. Jaarlijks overwegen zo'n 400.000 personen in Nederland zelfmoord. Slechts een kwart hiervan doet daadwerkelijk een poging; deze pogingen slagen in de meeste gevallen niet. Zelfdoding komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen; vrouwen ondernemen echter wel meer zelfmoordpogingen.

Oorzaken van zelfmoord

De redenen waarom iemand besluit om uit het leven te stappen, zijn uiteenlopend; het is ook niet altijd duidelijk waarom iemand zelfmoord heeft gepleegd. Over het algemeen is er sprake van zodanig lijden dat de persoon in kwestie geen andere uitweg meer ziet dan zijn of haar leven te beëindigen. Risicofactoren voor suïcide zijn onder andere psychische problemen zoals depressies, sociale isolatie, sommige persoonlijkheidsaspecten en traumatische ervaringen.

Taboe en onbegrip

Op zelfmoord rust nog altijd een maatschappelijk taboe: er wordt niet makkelijk over het onderwerp gepraat en veel mensen hebben een sterke negatieve mening ten opzichte van suïcide. Dit maakt dat personen die met zelfmoordgedachtes rondlopen vaak moeilijk over hun gevoelens kunnen praten. Ook nabestaanden van personen die zelfmoord hebben gepleegd kunnen te maken krijgen met onbegrip en afkeuring vanuit hun omgeving. Deze factoren maken het erg lastig voor betrokkenen om te praten over hun gevoelens.

Zelfmoord in de directe omgeving

Suïcide is op zichzelf een heftige gebeurtenis. Wanneer je er echter in je directe omgeving mee geconfronteerd wordt en een dierbare zelfmoord overweegt of heeft gepleegd, kan dit al helemaal heftig zijn. Ook het zelf rondlopen met de gedachte aan zelfmoord is erg zwaar. In de afzonderlijke artikelen lees je hoe je kan omgaan met deze specifieke situaties.
Omgaan met de zelfmoord van een dierbare

Omgaan met de zelfmoord van een dierbare

Zelfmoord of zelfdoding is een van de belangrijkste doodsoorzaken in Nederland en België. Dit betekent helaas ook dat veel mensen, direct of indirect, betrokken raken bij suïcide. Zeker wanneer iemand…
Help, een vriend wil zelfmoord plegen

Help, een vriend wil zelfmoord plegen

Zelfmoord ofwel suïcide, is een van de belangrijkste doodsoorzaken in Nederland en België. Bij jonge vrouwen tussen de 15 en 25 jaar is zelfmoord zelfs de belangrijkste doodsoorzaak. Naast de geregist…
Help, ik denk aan zelfmoord

Help, ik denk aan zelfmoord

Zelfmoord is een van de belangrijkste doodsoorzaken in Nederland. Naar schatting lopen er jaarlijks in Nederland rond de 400.000 mensen rond met de gedachte om een eind aan hun leven te maken; een kwa…
Gepubliceerd door Myrsky op 05-11-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • http://www.lichtopdepressie.nl/gevolgen/suicide/
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Zelfmoord
Schrijf mee!